Att spara pengar genom minskade utgifter

Hur ser din ekonomi ut egentligen? Drömmer du om en resa till solen men har insett att det aldrig kommer ske på grund av onödigt slöseri med pengar? Det kanske är dags att börja spara undan lite så att drömmen uppfylls. Det främsta och bästa tipset för att spara pengar är att skära ner på kostnader. Det handlar helt enkelt om att spendera mindre på sådant som man troligtvis klarar sig utan. Är exempelvis nöjesutgifterna onödigt stora så vore den bästa åtgärden att offra – kanske inte hela – men delar av nöjeslivet. Det handlar om att lära sig att nöja sig med mindre. För ett effektivt sparande bör man även ge upp komfort – det vill säga att kanske överväga att ta cykeln till jobbet istället för bilen. Inte nog med att man kan spara in många slantar – man får motion och bidrar inte till miljöföroreningar.

krossad spargrisEn annan sparåtgärd är att se över sina matvanor. Festmåltider kan gott och väl få vänta till helgen eller ännu längre. Godis, snacks och folköl framför TV:n är egentligen onödig lyx som långsiktigt kostar mer än vad man kan tro. Att köpa billig mat i möjligast mån behöver inte innebära att kvalitén är bristfällig. Den som bor ute på landet och har möjlighet att odla bör utnyttja den möjligheten när klimatet tillåter.

Vad gäller kläder så är det inte bara populärt att handla second hand för att man kan fynda – det är givetvis också en bra åtgärd om man är mån om miljön. Det är såklart även möjligt att handla allt möjligt på second hand men kläder är en viktigare nödvändighet än exempelvis en ny soffa till hemmet. Tanken är att de rörliga kostnaderna ska dras ner för ett effektivt sparande.

De pengar som man lyckas spara när man drar ner på onödiga kostnader – hur ska man få dem att växa ännu mer? Att placera dem i madrassen är inte speciellt effektivt. Istället ska pengarna in på ett sparkonto, placeras i fonder eller aktier. Ju förr desto bättre.

Vill man att sitt sparande ska visa resultat fort så behöver man också öka sina inkomster – vilket ju är logiskt. Att öka inkomsterna och samtidigt dra ner på kostnaderna är klart överlägset av alla spartips. Alla har dessvärre inte möjlighet att öka sina inkomster då man får nöja sig med ett mer långsiktigt sparande genom att dra ner på kostnaderna. Med en god portion tålamod så kommer resultat att märkas.