Investera dina pengar

Investera i guldEn investering sker i syfte om att göra en framtida vinst. Vill man investera sina pengar i exempelvis guld så är det bäst att köpa aktieandelar i börsnoterade fonder. Det är i sin tur de börshandlande som placerar tillgångarna i guld. Guldpriset bestäms sedan på basis av värdet på dessa guldfonder. Fonderna och guldet handlas i amerikanska dollar så därför tar också den som investerar del av eventuella valutaeffekter. Placerar man pengar i guld så får man räkna med att betala courtage samt en växlingsavgift till mäklarna.

Det finns så kallade optioner även vid guldhandel. Det innebär att man investerar pengar i guld genom guldterminer, vilka är billigare att handla. Vid en given tidpunkt har alltså en placerare rätt att köpa guld till ett redan förutbestämt pris. Syftet med terminer är att man kan spekulera i upp- och nergångar och således kan man antingen handla i fonder med prognoser om stigande guldpris eller tvärtom.

Det finns särskilda aktörer som både säljer och köper nypräglade guldtackor samt sådana som är cirkulerande. De handlar också med guldmynt. Denna typ av handel följer det rådande marknadspriset. Experter brukar faktiskt rekommendera att äga en andel fysiskt guld parallellt med en riskspridning i värdepapper. Ett annat tips är att köpa aktier i gruvbolag som bryter och prospekterar guld. Gruvbolagen påverkas av guldprisets upp- och nergångar.

Investera i bostadsrättEn annan form av investering man kan göra är att köpa en bostadsrätt. En investering är att se som en utgift men som långsiktigt blir avbetald och som istället ger avkastning. Ett bostadslån är att se som en utgift, men vinsterna görs i korrelation med ett sjunkande lån samtidigt marknadspriserna stiger. Det många gör för att få råd till ett dyrare boende är att sälja när marknadspriset har stigit tillräckligt för en dräglig vinst. Vinsten kan sedan investeras på nytt i ett annat boende. I vissa fall har vinsten blivit dubbelt så mycket som ursprungspriset. Men är man osäker på hur man bör investera pengar på bästa möjliga sätt så är det idé att rådfråga en expert. Har man en god relation med sitt låneinstitut så kan de vara till stor nytta med frågor kring allt som rör ditt lån och vad det finns för utsikter.

Det finns många investeringsformer och kanske har du någon lämplig idé som passar dina omständigheter. Det är till exempel inte alla som beviljas ett bostadslån och då är det så klar inte lätt att investera om man inte besitter likvida medel.