Köpa bil kontant eller ta ett lån

När det är dags att byta bil eller kanske för första gången köpa en bil, kommer oundvikligen frågan upp om pengar. Om man har tänkt sig att köpa en ny bil kommer den att kosta en bra bit över 100 000 kronor hur smått man än tänker. Det är alltså fråga om en ganska rejäl investering vi talar om.

En bil är inte bara en investering. Den medför också en hel del kostnader för den rena driften; drivmedel, service, skatt och försäkring och parkering bland annat. Dessutom förlorar en ny bil snabbt i värde.

Det gäller alltså att försöka göra en realistisk kalkyl av vad man orkar med i kostnad och egen insats innan man bestämmer sig för modell och färg.

I de flesta fall har bilköparen inte tillräckligt med lösa pengar för att lägga dem på en bil. Dock kan de allra flesta bankerna och de övriga kreditinstituten hjälpa till; åtminstone delvis.

Vid köp av ny bil gäller i allmänhet att man måste komma upp med en insats på 20 %. Är det fråga om ett byte så att man har en begagnad bil att lämna, räcker den vanligen till.

Härtill kommer att man lämnar bilen som säkerhet. Det innebär att långivaren kan tvinga fram en försäljning av bilen om man av någon anledning inte skulle sköta sitt lån. Dessutom innebär det att man måste ta hand om bilen på ett bra sätt; det vill säga serva bilen och hålla den försäkrad så att värdet består så långt som möjligt.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *