Låna till det välförtjänta bilbytet

Volvo S60Idag är det mer eller mindre självklart att man lånar pengar till ett bilköp. Det finns en tanke bakom att du betalar på bilen under tiden du använder den, man kan säga att du hyr den av dig själv och betalar under hyrestiden. De flesta banker och kreditinstitut erbjuder billån till vettiga villkor. Det är viktigt att jämföra de olika alternativen för även om villkoren är bra så finns det skillnader. Låt säga att du har sparat ihop 30 000 kronor att köpa bil för. Det får du inte så mycket bil för, en 10 till 15 år gammal Saab eller Volvo. Det var inte riktigt vad du hade tänkt dig. Det är nu dags att kolla villkoren för lånen

Kontantinsats eller ej

Flera av bankerna som beviljar billån kräver att du kan lägga upp 20% i kontantinsats på bilen. 30 000 betyder att du kan låna 150 000 och har då 180 000 kronor att röra dig med. Bilhandlarna själva förmedlar ofta lån, så köper du av en bilhandlare ordnar de lånet åt dig på någon dag, medan de registrerar bilen och ordnar med ägarbyte. Om man lånar av bilhandlaren, missar man inte möjligheten att pruta då jämfört om man kommer med kontanter, eller lånelöfte från bank? Antagligen inte. Bilhandlaren har i sin kalkyl hur mycket han kan gå ner. Det är inte bilhandlaren som lånar ut pengar, det gör ett finansieringsinstitut. Bilhandlaren får sina pengar så snart han sålt bilen.

Lån till privatköp

Många kreditinstitut kan ge lånelöfte direkt. Det betyder att du inte ens behöver veta vilken bil du vill köpa, utan lånelöftet baserar sig på din årsinkomst och situation i övrigt. Du kan jämföra olika aktörer på creddit.se. Räntorna varierar lite beroende vilka risker långivarna anser sig ta.