Pensionssparande

Det här med att spara till pension känns väl lustigt för den i unga dagar? Ska man verkligen behöva tänka på allt? Och i så pass god tid? Det är ju faktiskt långt kvar till pensionen för många.

Men det är väl trots allt bättre att vara ute i god tid. Den bittra sanningen är att livet går ganska fort och då bör man inte skjut viktiga saker på framtiden. Dit räknas även pensionssparande. Hur fungerar egentligen pensionssparande?

Man gör skillnad på tre delar av pension – privatpension, tjänstepension och allmän pension. Privatpension är precis som det låter – privat. Man sparar på egen hand en slags kompletterande pension. Inte sällan har bankerna olika erbjudanden och vettiga pensionsfonder i vilka man kan placera pengar till pension. På det stora hela kan det bli en god avkastning om man börjar spara i tid. Man brukar kunna välja på att månadsspara allt från 100 kr till maxbelopp som brukar ligga någonstans mellan 1000 och 2000 kr. En annan del av pensionssparandet utgörs av tjänstepensionen som sparas av arbetsgivaren.  Tjänstepension brukar räknas som en exklusivitet och det är inte alla som faktiskt erhåller tjänstepension. Den allmänna pensionen däremot – räknas som minimum för alla. Av den skatt man betalar varje månad (av den som jobbar) så avsätts en viss procentandel till den allmänna pensionen. Hur stor den blir i slutändan avgörs givetvis av hur mycket man jobbat och framför allt hur mycket man tjänar.

Somliga har endast den allmänna pensionsdelen. För att vara säker på att få det någorlunda drägligt på ålderns höst så bör man komplettera sitt pensionssparande. Till att börja med så bör man undersöka möjligheten till tjänstepension med sin arbetsgivare. Och dessutom – många bäckar små leder till större åar – ett eget privat pensionssparande med med en mindre summa månadsvis är att föredra.

Lyckas man inte spara undan tillräckligt mycket till pensionen kan man tvingas låna pengar för att lappa ihop ekonomin. Då gäller det att hitta ett bra lån, vilket du an läsa mer om på http://www.bralån.com