Spara pengar

SpargrisDrömmer du om att kunna köpa dig den där bilen du alltid velat ha? Eller drömhuset som är beläget i det där eftertraktade området där du alltid velat bo? Det är alltid bra att ställa upp höga mål men man måste samtidigt vara beredd att jobba hårt för att uppnå dem. Generellt sett så finns det två vägar till att kunna spara undan pengar; 1. Öka inkomsterna, 2. Dra ner på utgifterna. Det optimala vore givetvis om båda dessa vägar kunde kombineras och följas till en viss gräns. Det är liksom dumsnålt att leva på vatten och bröd under en längre tid bara för at kunna spara undan 3000 kr extra i månaden. Ett drägligt och sunt liv ska sättas i främsta rummet. Att inte äta ordentligt kan ju exempelvis medföra vissa hälsorisker.

Att öka inkomsterna är inte det lättaste. Ska man begära löneförhöjning? Byta jobb? Eller jobba extra? Svaret är inte enkelt och beror på individen. Kanske det redan finns en ambition om att byta sysselsättning och som dessutom – förhoppningsvis – ger lite mer klirr i kassan. Den som är driftig och orkar jobba mer än sina ordinarie tider kanske dessutom kan finna något lämpligt extrajobb. Ett annat mer avancerat alternativ för den som har en god affärsidé bör överväga att bilda företag. I övrigt är det aldrig fel att studera, och ibland nödvändigt för att kunna bli det man vill. Men inkomsterna ökar knappast genom studielån.

Inser man att det kan vara svårt att öka sina inkomster så är det återstående alternativet att dra ner på utgifterna, och de bästa utgifterna att dra ner på är de fasta kostnaderna. Dit hör exempelvis avgift för hyran, el, telefon och bredband. Hur kan man exempelvis dra ner på hyran då – om man låt säga bor i en hyresrätt? Begära hyressänkning? Det är inte troligt att en sänkning blir beviljad. Det handlar helt enkelt om att antingen flytta till mindre och billigare boende eller så får man låta ytterligare någon flytta in i bostaden.. Att ha möjlighet att spara in några extra hundralappar eller tusenlappar på hyran kommer göra mycket för ekonomin i längden.

Det finns mycket annat att göra än att bara öka inkomsterna och dra ner på utgifterna. Att investera sina pengar rätt ökar möjligheterna till högre avkastning. Vilka sparkonton ger högst ränt? Ska jag investera i fonder eller rentav aktier? En generell regel är dock att spara försiktigt, och ta det säkra före det osäkra.