Studielånets för- och nackdelar

Vad ska man bli när man blir stor? Har inte alla någon gång ställt sig den frågan? Somliga tycks heller inte komma till insikt med vad de vill bli när de blir ”stora”. Hur som helst, vissa har ambitioner med sina liv som kräver utbildning. Och för att ”bli något” avses i detta sammanhang vidareutbildning efter grundskolan. För vissa yrken krävs ingen eftergymnasial utbildning medan väldigt många yrken dock kräver det. Att exempelvis studera på universitetet i 4 år kan bli kostsamt. Men det finns de som har förutsättningen att kunna jobba parallellt med sina studier. För somliga innebär det att de inte behöver ta något studielån alls och för andra så innebär det att de kan ta mindre lån än fullt.

Om man hur som helst är tvungen att ta ett studielån – vilket väldigt många måste göra – så bör det ses som en investering. Man investerar i sig själv, och det finns hopp om att det senare i livet ska ge avkastning. Det är betydligt bättre att ta ett studielån genom CSN än att jobba extra och tvingas täcka upp med blancolån som du kan läsa om på http://www.lanapengarsnabbt.eu

Finns det några nackdelar. Ja, möjligtvis om man inte bestämt inriktning och tar studielån för en massa strökurser. I de flesta fall kan man skräddarsy en examen men det gäller att hålla koll. Det kan sluta med att man har flera hundra tusen i studieskulder men i slutändan ingenting som leder till et konkret yrke.

Överlag så är studielån någonting bra. I somliga länder finns ens inte möjligheten att låna pengar för att finansiera sina studier. Då gäller det att exempelvis ha rika föräldrar eller duktigt och flitigt spara pengar för att kunna utbilda sig.

När sedan studieskulden ska betalas tillbaka gäller det att ha en ordnad ekonomi. För exempelvis det svenska låneinstitutet CSN kan hålla en ganska hög avbetalningstakt. Det gäller också att ha koll på räntor. Men har man ett välavlönat jobb efter examen så bör avbetalningen inte bli något problem.