Varje dag kan inte levas i lyx

Jag utvecklade tidigt ett ekonomiskt sinne och det var mycket tack vare min farfar som lärde mig förstå vikten av att spara. ”Den som spar han har” brukade han alltid säga. Istället för att köpa godis för min veckopeng så sparade jag flitigt. Det är klart, då och då kunde jag ju inte motstå och föll för trycket. Vem kan motstå godis som barn?

I tonåren var jag nog lite snål och kanske hade gått för långt i att leva upp till att vara en sparsam person. Jag började inse att det fanns vissa gränser. Idag vet jag att det är helt ok att unna sig något lyxigt i vardagen någon gång ibland, och jag är dessutom generös mot mina vänner när jag har råd.

Leva lyxlivMen mitt främsta spartips är att inse att varje dag inte kan levas i lyx. Det är då lätt hänt att man lever över sina tillgångar och drar i slutänden på sig skulder. Att äta oxfilé varje dag är inte speciellt sparsamt och heller inte nödvändigt. Att vara ute på krogen varje vecka kan också bli mycket kostsamt. Man måste alltså kunna offra en del av sitt levnadssätt för att få mer pengar över. Det är sedan aldrig fel att unna sig en festmåltid, ett krogbesök eller kanske ett biobesök, men bara när man verkligen har råd. Och har man inte råd att åka taxi hem från krogen så bör man promenera eller åka kollektivt. Har man heller inte råd att ta bilen till jobbet så bör man åka kollektivt eller cykla. Det innebär att man dessutom gör en insats för miljön.

Man kan alltså komma en bit på vägen genom att dra ner på de rörliga kostnaderna i vardagen. I hemmet kan man även se över sin elförbrukning om man har rörlig el. Är det nödvändigt att ha lampor tända i rum man inte vistas i? Och om man vet med sig att man surfar väldigt lite på internet så kanske man ska välja ett rörligt abonnemang och alltså endast betala för den faktiska tiden som man surfar. Det istället för att betala ett fast pris. Detsamma gäller ett eventuellt mobilabonnemang, kanske är ett fast pris onödigt kostsamt om man ringer relativt lite.  En drastisk men ett alternativ som innebär att mycket pengar kan sparas är att ha någon inneboende i hemmet som kan hjälpa till med hyran. Det kanske dock inte är aktuellt om man redan är en familj som bor i hushållet.