Bengt Rosling

Bengt Rosling har sitt kontor i en rödmålad villa utanför Stockholm, men hans arbetsplats är hela världen. Han anordnar marknads-föringsaktiviteter i Milano, Buenos Aires och San Diego till exempel. Och ofta med en ”överraskning” som kollegorna utomlands tror är omöjligt, som att få Miromuseet i Madrid att hålla kvällsöppet för läkare på kongress eller arrangera ett ”funrun” på Barcelonas Olympiastadion.

BengtHan är ägare till Stand by som by arrangerar allt från stora mässmontrar och roadshows till events, konferenser, kickoffs och heltäckande relationsmarknadsföring.

Här mitt i villaidyllen, planerar han arrangemang som ibland ska genomföras på andra sidan jordklotet. Förutom att det geografiska avståndet ställer speciella krav, gäller det att kunna kommunicera och göra överenskommelser med underleverantörer i andra länder, i andra kulturer.

Det är inte många småföretagare som skulle våga anta utmaningen att ensam bygga upp strukturen för nya, stora evenemang världen över. – Men jag vågar ofta göra saker som ingen annan vågar, förklarar Bengt med ett leende.

Kontroll och kreativitet

För Bengt Rosling är det internationella arbetet en ny yrkesmässig utmaning. Att samarbeta med kunder utomlands går utmärkt tack vare internet och e-post. Men det blir även en hel del telefonsamtal innan projekten är i hamn.

Bengt har två egenskaper som särskilt i dessa sammanhang underlättar hans arbete, en förmåga att ständigt ha kontroll och en flödande kreativitet.

– Kontroll är en viktigt bit för mig. När man jobbar med internationella projekt är det extra viktigt att ha koll på allt, in i minsta detalj, berättar Bengt och räknar upp några frågor som ingår i ”checklistan”:

Vem köper och arrangerar blommorna till podiet, har personalen vid montern fått en lathund om hur den ska skötas och vem ansvarar för att ge dem den? Vem, när och hur är de ständiga frågorna.

Uppskattad idé

Men kontrollbehovet kompletteras av en sprudlande kreativitet. Ett exempel på det är när Stand by anordnade en kongress för 300 läkare i Madrid.

Bengt lyckades från sin horisont i Sverige förmå chefen för Miromuseet att hålla kvällsöppet och i museet bjöds kongressdeltagarna på musikunder-hållning, guidning och buffé.

– Läkare jobbar ofta jour och hinner inte gå på utställningar och konserter därför tyckte jag att Miromuseet kunde vara ett bra idé att testa på dem, berättar Bengt.

Arrangemanget blev så uppskattat att ett besök på van Goghmuseet lades in vid nästa kongress i Amsterdam.

Mat på galleri

Medan Bengt berättar visar han bilder från evenemangen. Han bläddrar i sin ”vita bok” där han samlat en del av de tackbrev han fått. Ordningen är perfekt, jag behöver inte vänta många sekunder på att få se bilder från ett evenemang jag vill veta mer om.
Bengt visar också prov några av de trycksaker som hör till. Jag fastnar för en matsedel med ”Artmenu” från Telia Competence Gallery i våras. Det var ett event/mässa som syftade till att höja kompetensen inom företaget och dit Telias leverantörer av utbildning bjöds in för att träffa sina uppdragsgivare. Galleritanken genomsyrade hela evenemanget, allt från utformningen av utställningsmontrarna till buffén, som bestod av bland annat skandinavisk Munch-korv och en hetare Miro-korv.

– Helheten är viktig för mig, säger Bengt.

Lars Lundberg, kompetens- och ut-bildningsansvarig på Telia var Bengts uppdragsgivare:

– Bengt är oerhört strukturerad och kreativ, vilket skapar dynamik. Han ser ständigt nya saker samtidigt som han är noggrann med och tar ansvar för att allt fungerar in i minsta detalj. Det var roligt att jobba ihop med honom, summerar han.

Pusta ut

Bengt Rosling är trots sin ålder en veteran i branschen. Han började som 18 – åring och har sedan dess arbetat med marknadsföring, mässor, reklam och events. Han har en person anställd i företaget. Eftersom han har många internationella uppdragsgivare blir det en hel del resor. Runt dataskärmen sitter en bukett flickor och ler mot honom, det är hans fyra döttrar. Hela familjen, dit även hustru Anita ingår, bor i en charmig villa i närheten.
– Att ha bostad och arbete på gångavstånd gör att jag hinner pusta ut mellan tjänsteresorna världen över, förklarar han.

Det märks både där och på kontoret att inredning är något som han är intresserad av. Båda villorna är inredda med personlig stil och omtanke.

Som en regissör

Bengt berättar mer om sitt arbete, hur han för sitt inre ”ser” en monter innan den är klar, hans omsorg om att det ska vara rätt material och färg.

Och när han beskriver hur han tänker ut kringarrangemangen till konferenser och events, då tänker jag på att arbetet liknar en annan värld, teaterns. Bengt är som en scenograf när han utformar montrarna och som en regissör när han planerar kongresser, kick-offs, events och personalutbildningar.

Ja, kanske kan man se det så, i så fall är det föreställning varje dag, säger Bengt.