Låna för att köpa en bil

Ett billån är ett lån för att köpa bil. Vanligtvis är dessa lån konstruerade som annuitetslån till skillnad från vanliga banklån som oftast bygger på rak amortering. Fördelen med annuitetslån är att betalningen varje månad är densamma så länge räntan är oförändrad.

bil

Läs mer och jämför bolån på www.creddit.se/billan.html

Hos de allra flesta bankerna kan du låna upp till 80 procent av bilens pris. Det krävs alltså en kontantinsats som i detta fall är 20 procent av beloppet. Resterande del betalar köparen kontant alternativt genom att sälja eller byta in sin gamla bil. Hos vissa banker finns det krav på att du måste köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare och inte av en privatperson för att få lån. Om du vill köpa bilen av en privatperson har du dock möjlighet att låna pengar genom att skaffa ett privatlån.

När du har bestämt dig för vilken bil du vill köpa och vilken bank du vill låna pengar av är nästa steg att förstå de avgifter som uppkommer i samband med ett billån. I den effektiva räntan ingår den vanliga räntan för lånet samt avgifter som finns i samband med ett billån som avier, uppläggningsavgifter, faktureringskostnader osv. Det är bra att hålla koll på detta för att vara förberedd på hur din privatekonomi kommer att belastas under låneperioden.